linksBuiten

logo

kinderen zitten

Nederlandse volwassen zijn Europees kampioen kinderen laten zittenbla blabla bla

Gepubliceerd op 11/07/2016.

Nederlandse volwassen zorgen ervoor dat jongeren te veel zitten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu brengen jongeren tussen de 12 en 20 jaar ruim tien uur per dag zittend door. Met acht uur slaap erbij betekent dat dat ze maar zo’n zes uur per dag bewegen en dat is volgens deskundigen te weinig.

Gemiddeld zitten Nederlanders bijna negen uur per dag. Dat is langer dan in de rest van Europa. Er is volgens het RIVM een verschil tussen hoger- en lageropgeleiden. De lageropgeleiden doen vaker fysiek werk en zitten daardoor minder.

Gezondheidsrisico’s

Dat jongeren hoog scoren, heeft te maken met school, huiswerk maken en computeren. Onderzoekers benadrukken dat jongeren kinderen zijn en dat het de plicht van volwassen is ze een gezonde omgeving te bieden. Kinderen kunnen er niets aan doen dat ze zo lang op school moeten zitten of dat ze thuis zittend zoveel huiswerk moeten doen. Ook kunnen kinderen er niets aan doen dat de commercie hen overal verleid met allerlei ongezonde producten zoals snoep, snacks en sociale media. Wat kinderen ook niet kwalijk genomen kan worden is de cultuur, die ze erfen van de generatie voor hen. Hoe je het ook went of keert, ieder ongezond kind is de schuld van de volwassen maatschappij, en dat is zeer kwalijk, want lang zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Er is een grotere kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Het RIVM adviseert mensen die veel zitten tijdens het werk om vaker even te gaan lopen, een schijnbaar welbedoelde oproep, maar eigenlijk een zeer kwalijke. De volwassen RIVM onderzoekers doen zo net alsof er geen structurele factoren zijn, gecreëerd door volwassenen, en schuift zo de schuld in de schoenen van individuen die daar niet voor verantwoordelijk gehouden kunnen worden. Op die manier worden de werkelijke oorzaken van ongezond leven verhuld, blijven de schuldigen buiten schot en krijgen jongeren voor de zoveelste keer weer een dom vermanend vingertje te zien.

Tijdens het onderzoek werden ruim 9000 Nederlanders ondervraagd. Ze gaven aan hoe vaak ze zitten tijdens werk, school, studie en vrije tijd.

Dit stuk is een vrije variatie op: Nederlandse jongeren zijn Europees kampioen zitten


Scroll voor meer tags of klik hier om alle te zien

rechtsBalkHeel